Zgaga


 

 

 

 

Zgaga jest schorzeniem, które dotyczy co piątej osoby. Charakteryzuje ją głównie piekący ból w okolicy żołądka, pieczenie w ustach i nieprzyjemne uczucie, że to, co niedawno zjedzone, cofa się do przełyk. Dolegliwość tą określa się jako zamostkowy, palący ból lub dyskomfort promieniujący w kierunku ust. Podczas spożywania posiłku, pokarm trafia  najpierw do przełyku, a dalej jest neutralizowany w żołądku za pomocą silnych kwasów trawiennych. Następnie masa pokarmowa powinna trafić do jelit. Jednak w przypadku osłabionego zwieracza kończącego przełyk, kiedy nadmiernie wypełnimy żołądek, pokarm zaczyna wracać. To właśnie wtedy czujemy pieczenie w okolicy mostka i wyżej. Tak daje o sobie znać powracająca treść żołądkowa wymieszana z enzymami trawiennymi czy kwasami żołądkowymi! To zjawisko nazywa się właśnie refluksem z żołądka.

Pieczenie i ból pojawiają się na skutek dostawania się kwasu solnego do przełyku.
Powodem tego typu kłopotów często są błędy w diecie: przede wszystkim, objadanie się. Szczególnie szkodzą posiłki bardzo tłuste i słodkie. Zgagę często mają osoby z nadwagą, palące papierosy oraz pijące alkohol.

Często cierpią na nią kobiety w ciąży, gdyż powiększająca się macica uciska na żołądek.
Zdarza się też, że na zgagę skarżą się osoby szczupłe, niepaląca papierosów i niepijąca.

Częstotliwość występowania dolegliwości jest różna. Zdarzają się nie częściej niż raz w tygodniu, szczególnie po zjedzeniu sporego posiłku. Dolegliwości te nie są spowodowane żadnym poważnym schorzeniem. Ponieważ jednak zgaga jest nieprzyjemna, warto robić wszystko, by pojawiała się jak najrzadziej.

Aby zapobiec pojawieniu się zgagi przede wszystkim należy pilnować żeby się nie przejadać. Można jeść do syta, ale gdy już odczuwa się przejedzenie, nie należy z łakomstwa sięgać po kolejny kęs. Nie powinno się doprowadzać do pojawienia się uczucia silnego głodu.
Nie należy nosić pasów wyszczuplających, nie zakładać ciasnych ubrań, które wyszczuplają i uciskają żołądek. Może to spowodować wzrost ciśnienia wewnątrz brzucha i większy nacisk na zwieracz przełyku. Bezpośrednio po jedzeniu nie należy wykonywać żadnych gwałtownych ruchów, szczególnie unikać schylania się.
Są pewne potrawy, których powinny unikać osoby mające często problemy ze zgagą – zalicza się do nich dania smażone, tłuste, mocno słodkie, pikantne, czekolada, ostre przyprawy, alkohol. Osłabiają one napięcie dolnego zwieracza przełyku. Dodatkowo długo zalegają w żołądku, gdyż są wolno trawione. Często osoby mające żołądkowe kłopoty sięgają po herbatkę z mięty. W przypadku zgagi to błąd, gdyż działa ona rozkurczowo na zwieracz przełyku.
Najlepiej zrezygnować ze spożycia poniższych produktów:

  • kawa i alkohol – mocno zwiększają wydzielanie się kwasów,
  • czekolada – odpowiada za nadmierne rozluźnianie dolnego zwieracza przełyku, który znajduje się na styku z żołądkiem,
  • napoje gazowane – zbyt duża liczba bąbelków rozdyma nasz żołądek i utrudnia poprawne trawienie,
  • cebula – działa podobnie jak czekolada, rozluźniając zwieracz przełyku,
  • sok pomidorowy oraz soki cytrusowe – wzmagają kwaśność zawartości żołądka.

Na zgagę działa dobrze mleko, gdyż działa alkalizująco, odkwasza organizm. Pomaga też picie herbatki z żywokostu lub prawoślazu. Bardzo dobrym i sprawdzonym środkiem jest również napar z siemienia lnianego.
Lepiej spożywać posiłki częściej, za to mniejsze, niż 2-3 bardzo obfite. Nie należy się śpieszyć  przy jedzeniu, pić raczej pomiędzy posiłkami, a nie w ich trakcie, bo rozcieńcza to soki trawienne i osłabia moc żołądka. Kolacja powinna być lekkostrawna i zjedzona nie później niż 3 godz. przed położeniem się do łóżka, by organizm miał czas wszystko strawić, a pokarm z żołądka przeszedł do dwunastnicy.
Jeżeli jednak zgaga występuje częściej niż dwa razy w tygodniu albo leki nie pomagają, koniecznie należy udać się do lekarza. Jeżeli oprócz zgagi towarzysza też jakieś inne problemy, np. często chrypki (szczególnie rano), wzdęcia, nudności, wymioty, zaparcia lub biegunki, bóle za mostkiem to należy to skonsultować z lekarzem. Niewinne dolegliwości mogą być bowiem objawem poważnej choroby przewodu pokarmowego, np. refluksu żoładkowo-przełykowego, choroby wrzodowej żołądka, kamicy pęcherzyka żółciowego, cukrzycy czy nawet nowotworu. Te poważne problemy zdarzają się rzadko.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

---