Odporność

Odporność to ogólnie mówiąc wszystkie mechanizmy biorące udział w wytworzeniu odpowiedzi odpornościowej, a inaczej jest to zdolność do czynnej i biernej ochrony organizmu przed patogenami.

Podział odporności:
1. Odporność nieswoista:

  • bierna,
  • czynna.

2. Odporność swoista:

  • bierna (naturalna – wrodzona lub przekazana z mlekiem matki, sztuczna – poprzez podanie  surowicy),
  • czynna (naturalna – po przebyciu choroby, sztuczna – poprzez szczepionkę),
  • komórkowa.

Odporność można wzmocnić następująco:

  • aktywność fizyczna i ćwiczenia na świeżym powietrzu,
  • dieta odpowiednia do zapotrzebowania organizmu, bogata w witaminy, minerały i antyoksydanty,
  • probiotyki zawarte w mlecznych produktach fermentowanych (kefir, jogurt),
  • naprzemienne stosowanie zimnego i ciepłego prysznicu pobudzające przemianę materii,
  • hartowanie organizmu, np. poprzez korzystanie z sauny,
  • odpowiedni ubiór do pogody, tak aby uchronił od przemarznięcia i przegrzania,
  • unikanie dużych zbiorowisk ludzkich w okresie szczególnej zachorowalności np. na grypę.

Czynniki osłabiające odporność organizmu:

  • przemęczenie organizmu i brak snu,
  • częste przyjmowanie antybiotyków,
  • stres i napięcie nerwowe,
  • niezdrowa i nieodpowiednia dieta,
  • używki, np. papierosy, alkohol,
  • gwałtowne różnice temperatur.
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

---