Alergia

alergia

Alergia może inaczej być nazywana uczuleniem lub nadwrażliwością.
Jest to patologiczna odpowiedź tkanek na alergen, polegająca na reakcji immunologicznej związanej z powstaniem swoistych przeciwciał, które po związaniu z antygenem  doprowadzają do uwolnienia różnych substancji, tzw. mediatorów stanu zapalnego.
Alergie mogą się objawiać łagodnie, np. poprzez katar czy łzawienie oczu, mogą też przyjmować formy zagrażające życiu, jak w przypadku wstrząsu anafilaktycznego, który może zakończyć się  śmiercią.

Pojęcie alergia, w szerszym znaczeniu odnosi się często do innych chorób o podobnej, z pozoru, etiologii i obrazie.

Przebieg odpowiedzi immunologicznej organizmu na stymulację alergenem zachodzi w dwóch fazach.
Pierwszą z nich jest reakcja natychmiastowa zachodząca w kilka minut po stymulacji.
Typ reakcji natychmiastowej, w której nie uczestniczy mechanizm antygen-przeciwciało-komórka tuczna nosi nazwę reakcji anafilaktoidalnej.
Drugą jest reakcja późna, osiągająca swoje apogeum w 6 do 10 godzin od kontaktu z alergenem.
Jej bezpośrednią przyczyną jest degranulacja komórek tucznych i bazofilów. Uwalniane w tym procesie mediatory procesu zapalnego odpowiedzialne są za burzliwie przejawiane reakcje, utożsamiane przez większość ludzi z alergią. Klinicznie taki zespół objawów nosi nazwę anafilaksji.
Jest zdecydowanie mniej znana i obiegowo nie utożsamiana z pojęciem alergii występuje u około 50% populacji alergików. Przybiera formę podobną do reakcji natychmiastowej. Podobnie jak reakcja anafilaktyczna może dotyczyć błon śluzowych górnych lub dolnych dróg oddechowych, skóry, itp. Nasilenie LPR jest proporcjonalne do natężenia objawów pierwotnych.

Do antygenów najczęściej wywołujących alergię należą:

  • pyłki roślinne (odpowiedzialne za występowanie kataru siennego – leszczyna, olcha, wiąz, buk, brzoza, topola, dąb, wierzba, jesion, grab, bez czarny, lipa drobnolistna, trawy, babka lancetowata, pokrzywa, komosa, szczaw, bylica)
  • zarodniki pleśni
  • leki (penicylina i antybiotyki β-laktamowe, sulfonamidy, salicylany, środki znieczulenia miejscowego)
  • produkty spożywcze (orzechy, ziarno sezamu, ryby i inne owoce morza, białko jaj, soja, mleko, rośliny strączkowe, kukurydza, zboża, czekolada)
  • jad owadów (np. Pszczół, os, szerszeni)
  • zwierzęta i ich wydzieliny (sierść – głównie kota, psa; połączenie śliny zwierzęcia, złuszczonego nabłonka i sierści, roztocza, pierze ptaków)
  • kurz i odchody roztoczy w nim występujących.
  • białka obce, zwłaszcza obcogatunkowe (np. surowice odpornościowe)

Intensywność, przebieg i charakter reakcji anafilaktycznych są bardzo różne, zależą od rodzaju alergenu, odporności organizmu, wieku, stanu fizjologicznego, itp.
Ogromną rolę w występowaniu i intensywności alergii odgrywają współczesne zanieczyszczenia środowiska, gleby, wody, a szczególnie atmosfery (wyziewy z elektrowni, silników, kurze, pyły).
Niekiedy nie zdajemy sobie sprawy z faktu, że dużą rolę w nasilaniu się alergii odgrywają zanieczyszczenia domowe: kurz, preparaty czyszczące, rozpuszczalniki, aerozole, odświeżacze powietrza, kosmetyki, wyziewy z kuchni, palenie papierosów.

Alergie najłatwiej można rozpoznać, gdy ich objawy występują na krótko po zetknięciu się z alergenem.
Dla potwierdzenia i rozpoznania alergii wykonuje się różne rodzaje badań.
Do najpopularniejszych metod wykrywania alergii należą testy skórne. Są to testy punktowe i płatkowe, polegają na wprowadzeniu bezpośrednio do skóry lub nałożeniu na nią alergenów w bardzo małym stężeniu. Jeśli w miejscu kontaktu alergenu ze skórą pojawia się zaczerwienienie świadczy to o uczuleniu na dany alergen.
Innym sposobem stwierdzenia alergii jest badanie krwi na obecność IgE. Wysoki poziom przekraczający ustalone normy świadczyć może o występowaniu alergii.
Alergie pokarmowe wykrywa się poprzez stosowanie diety eliminacyjnej, wyłączając na jakiś okres czasu pokarmy, które podejrzewane są o wywoływanie alergii.
Astmę diagnozuje się przeprowadzając badanie spirometryczne.

Najczęściej występujące i rozpoznawane rodzaje alergii to:

  • zapalenie alergiczne błony śluzowej nosa,
  • alergiczny nieżyt nosa (sezonowy lub całoroczny),
  • astma oskrzelowa,
  • atopowe zapalenie skóry (AZS),
  • alergiczne zapalenie spojówek,
  • alergie pokarmowe,
  • alergie kontaktowe,
  • uczulenie na alergeny kurzu domowego.

Symptomy mogące świadczyć o występowaniu alergii:

  • zmęczenie, spadek wydolności, uczucie zimna, zawroty i bóle głowy, migreny.
  • wahania masy ciała,
  • objawy skórne: obrzęk Quinckego, świąd, atopowe zapalenie skóry, egzema, różnego rodzaju wysypki, pokrzywka,
  • podrażnienia błon śluzowych: nieżyt nosa, kichanie, swędzenie; zapalenie spojówek, zaczerwienione i swędzące oczy, pieczenie oczu; kaszel, astma oskrzelowa, świszczący oddech, trudności w oddychaniu,
  • objawy żołądkowo-jelitowe: uczucie pełności, zapalenie błony śluzowej żołądka i jamy ustnej, biegunki,wzdęcia brzucha, zespół Roemhelda, colitis pod różnymi postaciami,
  • objawy ze strony serca i układu krążenia: skoki ciśnienia tętniczego krwi, utraty przytomności, tachykardia,
  • objawy ze strony pęcherza moczowego: wielomocz, utrudnienie oddawania moczu, pęcherz moczowy neurogenny, skłonności do infekcji dróg moczowych,
  • mięśnie i stawy: bóle mięśniowe, dolegliwości reumatyczne,
  • objawy psychiczne: zmienność nastroju, niepokój wewnętrzny, rozkojarzenie, oszołomienie, stany paniki i lęku, agresywność, nadmierna aktywność u dzieci,
  • wstrząs anafilaktyczny,
  • objawy ze strony narządu słuchu: uczucie pełności, osłabione słyszenie z powodu niedrożnej trąbki Eustachiusza.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

---