Alergia pokarmowa

Alergia pokarmowa to reakcja nadwrażliwości, wywołana przez określony rodzaj żywności. Niekorzystne skutki przyjęcia pokarmu mogą mieć podłoże immunologiczne, takie jak klasyczna odpowiedz alergiczna z udziałem IgE, lub nieimmunologiczne.

Schorzenie dotyka układu krwiotwórczego, limfatycznego, immunologicznego, pokarmowego, oddechowego, skóry.

Często uwarunkowania genetyczne sprzyjają pojawieniu się danego schorzenia.

Objawy ze strony:

a) przewodu pokarmowego

  • nudności, wymioty,
  • biegunka,
  • ból brzucha,
  • utajone krwawienie,
  • wzdęcia brzucha i nadmierne oddawanie wiatrów,
  • upośledzone wchłanianie pokarmów,
  • zapalenie błony śluzowej żołądka i jelit, zapalenie błony śluzowej okrężnicy,

b) dermatologiczne

  • pokrzywka,
  • obrzęk naczynioruchowy,
  • atopowe zapalenie skóry,
  • bladość lub zaczerwienienie skóry,
  • wysypki,

c) układ oddechowy

  • alergiczny nieżyt nosa,
  • astma i skurcz oskrzeli,
  • kaszel,
  • nacieki płucne

d) neurologiczne

  • omdlenia
  • migrena, ból głowy,
  • zmęczenie,

Przyczyna choroby może być każdy rodzaj żywności lub przyjęte substancje.
Najczęstszym rodzajem żywności jest:

  • mleko krowie,
  • białko jaja,
  • pszenica,
  • soja,
  • orzeszki ziemne,
  • ryby,
  • nasiona sezamu i słonecznika,
  • czekolada
  • niektóre z barwników, lub środki polepszające dodawane do żywności.

Na schorzenie narażone są osoby z predyspozycją do alergii, atopii, członkowie rodzin, w których występuje nadwrażliwość pokarmowa.

Najskuteczniejszym sposobem na nie wystąpienie objawów jest unikanie przez osoby z alergią pokarmową uczulającego rodzaju żywności. Chorzy z gwałtownymi i ciężkimi objawami nadwrażliwości na pokarmy powinni być szczególnie skrupulatni w ich wykluczaniu z jadłospisu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

---